Беласица – Осмата планина

Хижа Конгур и връх Радомир

Планината Беласица е осмата по височина у нас и не е кой знае какво предизвикателство за изкачване, но си има своето очарование. До преди десетина години тя бе недостъпна, защото по билото й минава границата с Гърция, така че за туристите Беласица е нещо като свръхнова. Освен това на въпросното било се намира и една от емблематичните точки на България – онова кьошенце долу вляво на картата, което граничи едновременно с Македония и Гърция. В тази най-югозападна наша точка се издига връх Тумба (1880 м).

Но да започнем отначало. Пътя за Петрич го знаеш – все едно отиваш до Халкидики, но малко преди ГКПП-то свиваш вдясно. В симпатичния със своята камерност град освен къща-музей на Ванга има и чудна гръцка сладкарница, която не е за изпускане. След опознавателната разходка в центъра се насочваш към стадиона и с пълна газ нагоре стигаш по асфалтов път до хижа „Беласица” (720 м). Оттам до хижа „Конгур” (името се среща и като „Конгуро”) са час и половина пеша. „Конгур” е бивша застава и в коридора все още стои дневната програма на войниците от 2001 г. Културните мероприятия, например, са били от 16:40 до 18:10 ч., а инструктажът от 19:00 до 19:15 ч.

От хижата до едноименния връх (1951 м) се върви 2 часа, след което по билото за час се стига до планинския първенец Радомир (2029 м). Именно той нарежда Беласица на осмо място в класацията на българските планини по височина, веднага след Родопите с нейния Голям Перелик – 2191 метра над морето.

От билото на Беласица се откриват чудни панорамни гледки към гръцко и нашенско, но ние случихме на мъгла, така че ще посетим планината отново. Най-малкото, за да стъпим на връх Тумба, който се изкачва най-удобно от село Скрът (иначе пътят по билото е дълъг – поне още 5 часа от връх Радомир в западна посока).

На връщане спираме в х. „Конгур”, за да си сложим по един печат в книжката на БТС „Покорител на 10-те планински първенци в България”, а и да разкажем на притеснените ловци къде точно сме видяли изгубените им кучета. На х. „Беласица” хапваме разни вкусотии като печени чушки с доматен сос, еко картофи и т.н., след което, въоръжени с много търпение, поемаме по нервния път Е79 към нервната столица.

(текстът и част от снимките са публикувани в ноемврийския брой на списанието на City Center Sofia)

Пред хижа Конгур

Гранична пирамида 28 – връх Конгур

Изоставена вишка до връх Конгур

Нарушители на границата!

Гранична пирамида 24, снимана от гръцко. Това е връх Радомир.

Снимки: Васил Богданов

Advertisements

About Васил Богданов

Публикувал е в Капитал LIGHT, Playboy, Maxim, "Бакхус", "Една седмица в София", dnes.bg, men.bg, ОК!, GRAZIA и др.

Posted on 10.11.2011, in Пътеписи and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: