Връх Попов дял

Първенецът на Лозенска планина

Един таен маршрут, подходящ за зимните уикенди

Да се ходи през зимата във високите планини не е шега работа. Трябват ти сериозни обувки (всъщност цялата екипировка трябва да е на ниво), гети, а за най-високите части и котки плюс пикел. Нужно ти е и време, което не може да се купи с пари, а денят е мъниче като статия в Уикипедия и дорде стигнеш Банско, половината ден е минал. Затова зимата е подходящ сезон за атака (прощавай за думата) на някои близки до столицата върхове.

Разбира се, тук не става дума за баналния Черни връх, където е пълно с народ и мрънкащи пенсионери, одумващи всеки, който видимо е на възраст под 50 години. Представяме ти най-високия връх на Лозенска планина – Попов дял. Той се извисява на цели 1190 метра над морето, а иронията тук не е във височината, а в думата „извисява”. Попов дял е от онези по-ниски върхове (в Родопите също има такива), които са насред гората и не предлагат величествена гледка. Освен това той е по-отдалечен от София спрямо панорамните върхове Лалина могила (1188 м; там веднъж едно диво прасе профуча покрай мен като Шумахер, ама това е друга история) и Половрак (1182 м; можеш да срещнеш името му изписано с всякакви грешки, като най-идиотската версия е Полувраг), което окончателно му отрежда ролята на грозното патенце.

Та решихме ние да посетим пренебрегвания планински първенец, ама не през традиционните за планината подходи през Лозен, Кокаляне или Долни Пасарел, а през село Габра. Хващаш магистралата към Пловдив и отбиваш за Нови хан, където в центъра има табела за Габра. Селото е известно най-вече с първата въгледобивна мина в страната. В мина Чукурово (това е и името на селото до 1934-а) се добиват лигнитни въглища още от лето господне 1856-о. Нещо, което в Перник започват да правят едва през 1872 г. Сори, Перник!

Оставяш колата близо до мината, която придава много гангстерски вид на пейзажа и поемаш нагоре към върха по широк коларски път. Ако няма мъгла, ще виждаш от време на време Стара планина и Рила, но и в двата случая пътят е само час и половина. Внимавай да не подминеш върха, защото, както казахме вече, той е насред гората. Има една ръждясала табела за него, но тя ти се пада в гръб. Усилията ти ще бъдат възнаградени не само с добър тонус и чисти дробове, но и с гледката на един доста алтернативен и нискобюджетен параклис, сглобен от (това е доста иронично) зелен военен сандък за амуниции.

След този велик преход можеш да разгледаш село Габра, което със своите 900 метра надморска височина гарантира прохладно лято, но и сурова зима. На мегдана има доста добре ремонтирано и освежено читалище, кметски кабинет с климатик и една червена петолъчка. Не пропускай и къщата със слънчевия часовник. Установихме, че следобед той избързва с 2 часа, ама какво от това. Може пък вечерно време да е точен.

След селото има един приятен язовир и благи хълмчета за леки разходки. Ако е слънчево, ще имаш чувството, че можеш да докоснеш Рила и по-точно връх Мусала. Изглежда съвсем близо.

текст и снимки Васил Богданов

(текстът и част от снимките са публикувани във февруарския брой на списанието на City Center Sofia)

Мина Чукурово

Връх Попов дял

Advertisements

About Васил Богданов

Публикувал е в Капитал LIGHT, Playboy, Maxim, "Бакхус", "Една седмица в София", dnes.bg, men.bg, ОК!, GRAZIA и др.

Posted on 22.02.2012, in Пътеписи and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. Владимир

    Тъй като живея в къщата със слънчевия часовник мога да дам информация за него. Правен е през лятото, тъй че показва часа най-точно в разгара на лятото, при лятно часово време. В останалите сезони и особено при зимно (астрономическо) време дава големи отклонения. Въпреки това си го харесваме!

    Like

  2. Благодаря за уточнението! Поздрави!

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: