Спортна база Белмекен

Любимият Белмекен

На 24 и 25 март 2012 г.  посетихме любимия Белмекен (тук можете да прочетете мой пътепис за Спортна база Белмекен в Капитал LIGHT)  – уникална комбинация между изолираност и всички базови екстри на цивилизацията: ток, ресторант (от соц тип), целогодишно почистван асфалт и дори интернет. Мисля, че Белмекен е единственото място в България, където на 2000 м н.в. има винаги почистен път. Ако се случи да пътувате натам в най-лютата зима (разбира се, това не е препоръчително), от хотела ще ви дадат телефона на човека, който кара снегорина. Името му се помни лесно – казва се Мечо.

Въпреки изключително топлото време през последните 3 седмици голямата 4-метрова пряспа между язовира и спортната база си стоеше невъзмутимо и приемаше с ледено спокойствие желаещите да я снимат. Всъщност кандидатите не бяха много, но нали това бе целта – да си починем на спокойствие. В целия комплекс имаше само двайсетина спортисти (шампионката Ваня Стамболова беше в съседната стая) и това си личеше още по паркинга. Изобщо гледката на хотел, пред който има само 5-6 коли, ме изпълва с най-висша радост и е като мехлем за душата.

Снегът беше доста мек и не ставаше за ходене дори със снегоходки, но аз така или иначе имах много работа и бях пред лаптопа с изключение на две разходки (една от които среднощна под звездите). Този път нямаше безжичен интернет, но пък в стаите има LAN. Носете си дълги LAN кабели, защото там дават еднометрови и е неудобно.

В неделя преваля слаб снежец, озвучен от първите гръмотевици за сезона. Доста ефектен микс от последните щрихи на зимата и пролетта, която се чува зад ъгъла. На връщане спряхме в Костенец, за да видим първите щъркели. Имаше поне десетина.

Останалото е в снимките. Най-вероятно ще се върнем там през май. Миналата година ходихме на 6 май до връх Ибър и сега може да повторим упражнението.

снимки: Васил Богданов

About Васил Богданов

Публикувал е в Капитал LIGHT, Playboy, Maxim, "Бакхус", "Една седмица в София", dnes.bg, men.bg, ОК!, GRAZIA и др.

Posted on 30.03.2012, in Пътеписи and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: