Хижа Плевен – връх Ботев

До връх Ботев през хижа Плевен

Използвахме трите почивни дни (6-8 сеп.) за преход в Стара планина – до връх Ботев от северната страна. На хижа Плевен не бях стъпвал от 2004 г. и съжалявам за тази дълга пауза. Пътят от паркинга до хижата е по-малко от час, а товарният лифт за раниците е голямо удобство (или глезотия, зависи от гледната точка). Голямата сграда на хижата е построена през 1971 г., а по-малката, на която всички казват „старата“, защото отвън изглежда по-неугледно, всъщност е „новата“. Тя е от 1975 г. и предлага доста комфортни условия. Има дори два апартамента със собствени бани, а останалите стаи (двойки) ползват общи бани и тоалетни в дъното на коридора.

И двете сгради на хижа Плевен бяха пълни, така че в събота керванът за връх Ботев беше голям. Горе метеорологът ми обясни, че триъгълният печат за книжката „10-те планински първенци“ (той е различен от печата за 100-те обекта) е на заслон Ботев (?!?). На въпроса ми защо, последва светкавичен, добре репетиран отговор: „Тези въпроси са към БТС. Тук е БАН и вие сте неправомерно в този коридор“. След което грамадният мъж продължи да взима от всеки турист по левче-два за чайове и кафета 🙂

Слизайки надолу минах през заслон Ботев, където не особено комуникативният домакин вече беше полудял да обяснява, че при него няма никакви печати. Иначе всичко останало беше на шест. Храната в хижа Плевен е добра, има дори ракии от високия клас. Поздравления за грижовните хижари!

Следват снимките, разделени в 3 галерии.

Снимки хижа Плевен

Снимки връх Ботев

Снимки заслон Ботев

Advertisements

About Васил Богданов

Публикувал е в Капитал LIGHT, Playboy, Maxim, "Бакхус", "Една седмица в София", dnes.bg, men.bg, ОК!, GRAZIA и др.

Posted on 19.09.2013, in Пътеписи and tagged , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: