Стара пощенска картичка

Като в разказ на Георги Господинов

Имах работа близо до СУ, та се наложи да мина през прашния и душен център на т.нар. столица. Тъкмо влизах в градинката между парламента и СУ, когато видях на земята тази стара пощенска картичка. Беше с текста нагоре, но после открих, че има отпечатъци от обувки и от двете си страни. Взех картичката и се почувствах като в разказ (роман) на Георги Господинов.

Започнах да чета бавно, не само заради избелялото мастило, но и заради желанието ми да удължа преживяването на нещо, което от пръв поглед е ясно, че ще бъде кратко. Никъде по картичката няма дата. Вероятно никога няма да разберем (като в истински разказ) поне годината  на написването и разполагаме само с някои косвени признаци – прическите и дрехите на моделите, двойното „е“ в текста, единицата с точка отгоре (моите баби и дядовци така я изписваха), както и Made In France (т.е. преди 9.09.1944 г. или малко след това, тъй като на комунистите все пак им е трябвало време, докато забранят всичко западно и двойното „е“).

Прибрах се вкъщи и веднага отворих пощенската кутия. Ако бях в истински разказ, щях да намеря вътре писмо или бележка от пощата, че имам пратка, която трябва да взема (примерно пратка от Горна Оряховица, като за по-драматично пощата вече ще е приключила работния ден и ще трябва да чакам цяла нощ). Уви, в пощенската кутия намерих само някакви рекламни брошури за битова електроника.

Ето я и самата картичка. Първоначално смятах да набера текста, но реших, че така ще ви отнема удоволствието от разчитането и потапянето в…, да речем, трийсетте години на миналия век. Ако някой има „обосновано предположение“ за годината, нека да сподели.

(подобна публикация в блога: Телеграма от 70-те)

Стара пощенска картичка

Романтиката в старите пощенски картички

Стара пощенска картичка

Мери от Горна Оряховица пише до Надя

 

About Васил Богданов

Публикувал е в Капитал LIGHT, Playboy, Maxim, "Бакхус", "Една седмица в София", dnes.bg, men.bg, ОК!, GRAZIA и др.

Posted on 03.07.2014, in Разни and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. mnogo milo….vie ste edinstvenija istinski aristocrat G-n Bogdanov ,koito poznavam….!!

    Харесвам

  1. Pingback: Имате телеграма от… 70-те | Блогът на Богданов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: