Гробището на Боженци

4 май 2013 г. – съботата преди Великден.

В Трявна сме и търсим вариант за някакъв по-кратък преход, след като предния ден сме се качили до връх Малък Бедек (900 м. денивелация и общо към 6 часа ходене).

Оставяме колата близо до местността Сечен камък и тръгваме по синята маркировка. В началото се минава през равна местност с хубави гледки към Бузлуджа, Шипка и връх Ботев. Следва спускане през гората (доста паднали дървета от страховитата буря в началото на април, но е проходимо) и след 40 мин. сме в Боженци, където с щеките и останалата екипировка предизвикваме интереса на хората.

Атмосферата в Боженци е типична. Кисели гъзари от Варна и София са влезли с джиповете почти в самите заведения и като цяло хората са обзети от апатия. Заради мързела си някои са готови да играят тетрис с колите по тесните улички само и само да не повървят пеш 10 минути и половина. Навсякъде е пълно с клиенти и обслужването е бавно.

Слънцето е обедно, а и къщите в Боженци са снимани от всеки, така че правя кадри само на гробището. То е особено магично с избуялата трева и пролетните цветя – свежест, която е в пълен контраст с усещането за смърт. Оказа се, че тук е погребан композиторът Красимир Кюркчийски (1936-2011).

След разходката хапваме набързо баклава с айран и по обратния път към колата. Задава се така дългоочакваната буря, която разхлажда минути след влизането ни в хотела.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От тази поляна започва спускането към Боженци.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Божковци е квартал на Трявна

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

текст и снимки: Васил Богданов

About Васил Богданов

Публикувал е в Капитал LIGHT, Playboy, Maxim, "Бакхус", "Една седмица в София", dnes.bg, men.bg, ОК!, GRAZIA и др.

Posted on 05.05.2013, in Пътеписи and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. Преди доста години му бях на гости в Боженци.Аз съм тревненец и често ходя до Боженци,защото намирам някаква магия в това селце закътано в полите на планината.Композитора беше пуснал голям касетофон с последният си записан диск.Музиката се разнасяше и по особен начин правеше това място още по божествено.Приближихме къщата,като аз бях придружаван от баронеса Гендович,която ми беше приятелка по това време и ми беше на гости в Трявна.По нейно настояване обезпокоихме композитора,като му се обадихме през входната врата.Той излезна и ни посрещна,като ни покани да влезем и се държа много сърдечно.Подари ни и по един диск от новите си композиции,които звучаха в двора на къщата му.Историята продължава,но ми се доспива.Ако някой има желание мога някой път да я доразкажа,макар,че ми липсва умение и дарба да пиша.За сега лека нощ.

    Харесвам

  2. Димитров

    Вечна му памет на господин Кюркчийски! Неговите произведения ще се носят в прослава на България во веки. Мир на праха му!

    Харесвам

Вашият коментар